Menu

Zo zit een overkapping in elkaar

Zo zit een overkapping in elkaar
Oceanic low

Benieuwd naar hoe zo’n overkapping in elkaar wordt gezet? Lees hieronder het verhaal van een constructiewerker:

“Ik werk al veertig jaar in de bouwsector, maar sinds kort kwam ik voor een grote uitdaging te staan. Een klant wou een zwembad laten bouwen waarin ze elke dag van het jaar kan genieten. Ik had wel eens gehoord dat daar telescopische overkappingen voor bestonden, maar ik had er nog nooit een gezien of geïnstalleerd. Na wat rond te hebben gezocht, kwam ik het bedrijf Axess tegen. Nadat ik een model had uitgezocht dat bij het zwembad zou passen, kwam ik samen met mijn klant om de details van het ontwerp uit te werken. Ze heeft een architect ingehuurd die haar visie en mijn details samenbracht in een schets waardoor we een beter beeld hadden van onze plannen. Nadat de plaatselijke bouwkundige de plannen had goedgekeurd, kon mijn project van start gaan.”

 

Half geopende overkapping Venezia

 

De overkapping installeren

De telescopische overkapping kwam aan op het werkterrein in een aanhangwagen van 16 meter lang en met een laadpaneel van 2 bij 5 meter in krimpfolie. Elk onderdeel van de overkapping was apart in krimpfolie verpakt. Ik beschikte over een takelwagen waarmee ik het laadpaneel kon uitladen. De chauffeur hechtte de kabel aan het laadpaneel en schoof het op de takelwagen en reed ermee weg naar het zwembad waar hij alles weer uitlaadde.

Nadat ik de verschillende onderdelen bijeen heb verzameld en de rails had klaargelegd, kon ik beginnen met de installatie. Ik bouwde een verhoogd, tijdelijk platform naast de afgewerkte planken vloer zodat ik de onderdelen van de overkapping erop kon uitladen om het afgewerkte deel te beschermen. De chauffeur heeft daarna het paneel terug op zijn aanhangwagen gezet.

Het paneel dat aan de ene kant van het platform stond, heb ik met mijn trekker voorzichtig op het platform geheven. Vervolgens heb ik het krimpfolie verwijderd en het eerste onderdeel op de houten vloer gelegd en meteen in het uiteinde van de rails geschoven en de vier metalen wielen (twee aan elke zijde) in de groeven op de rails gestoken. De wielen heb ik aan elke kant van de rails verwerkt.

Eens ik de techniek onder de knie had, heb ik de andere drie onderdelen in minder dan een uur uitgepakt en geïnstalleerd. Ze waren makkelijk te bedienen en makkelijk vooruit te schuiven. Vervolgens heb ik borgpennen gebruikt om de elementen aan elkaar te houden en daarna heb ik de uiteinden aangebracht. Alles was op voorhand geboord en paste perfect. Ik ben onder de indruk van zowel de constructie als het eindproduct. De elementen waren goed verpakt waardoor ze in goede staat bleven. Op een zonnige dag met een novembertemperatuur van onder de tien graden kan je de overkapping openschuiven om niet oververhit te raken. Op koudere dagen wordt de warmte van het zwembad opgevangen en kan je in een T-shirt rondlopen onder de overkapping.

Ik hoopte de overkapping snel geïnstalleerd te krijgen nu de winter in aantocht is en dat is me gelukt! Wanneer ik klaar ben met de leuning, de trappen en de buitenkeuken, laat ik dit project even rusten tot de lente er is en ik het terras en de vuurput kan afwerken.