Menu

Hoe houdt u het water van uw zwembad schoon

Hoe houdt u het water van uw zwembad schoon

Een zwembad kopen is een droom die uitkomt, maar zodra u er een koopt, moet u ervoor zorgen dat het water schoon blijft, zodat het altijd kristalhelder en helder blijft zoals in een lagune. Maak je geen zorgen, het onderhouden en schoonmaken van het water in je zwembad kost wel wat tijd en vereist enige kennis, maar het is niet zo moeilijk. Het is gemakkelijk te leren en wij zullen u enkele nuttige tips geven.

 

Zwembadoverkapping Universe

 

Leer uw zwembad en zijn onderdelen kennen

Allereerst moet u uw zwembad kennen. Dat wil zeggen, u moet weten uit welke onderdelen uw zwembad bestaat. Lees eerst de documentatie en onderhoudsinstructies van uw zwembad – elke professionele fabrikant of verkoper zou u deze documenten moeten verschaffen. Voor een beter begrip kunt u ook verschillende online video's bekijken en er zijn er tegenwoordig meer dan genoeg op het internet te vinden. Als u de basisonderdelen van uw zwembad en de technische achtergrond kent, kunt u uw zwembad in goede conditie houden, ook wat de waterkwaliteit betreft. Bovendien zal het oplossen van problemen die zich voordoen sneller en gemakkelijker gaan.

 

Verzorg het zwembad

Om het zwembadwater helder en schoon te houden en te allen tijde te kunnen genieten van een zwemervaring van hoge kwaliteit, is het belangrijk aandacht te besteden aan de volgende onderdelen van het zwembad:

  • skimmer en filtersysteem
  • binnenwanden en bodem van het zwembad
  • waterbron en de samenstelling ervan
  • de gebruikte zwembadchemie

In de volgende secties van dit artikel zullen we enkele specifieke acties bespreken die u niet mag vergeten regelmatig te doen.

 

Zwembadoverkapping Ravena

 

Controleer de pH-waarde van het zwembadwater

Allereerst moet u regelmatig de pH-waarde van het water in uw zwembad controleren. Het doel is om de pH-waarde tussen 7,0 en 7,4 te houden. Als de gemeten waarde afwijkt van dit bereik, gebruikt u speciale producten om de pH-waarde te verhogen of te verlagen. Controleer de pH-waarde minstens één keer per week (wij raden aan dit ook in de wintermaanden te doen als het zwembad winterklaar is). U kunt een pH-testkit kopen, evenals producten die helpen de pH-waarde te verhogen of verlagen, in elke zwembadwinkel.

 

Houd de skimmer-korf schoon

Een skimmer is een technisch apparaat dat geleidelijk water van het zwembadoppervlak opzuigt en afvoert naar een filtratiesysteem waar het water gezuiverd wordt. De skimmer bestaat onder andere uit een zeef voor grofkorrelig vuil, oftewel de zogenaamde skimmerkorf. Deze voorkomt dat groter mechanisch vuil dat op het oppervlak van het zwembad kan drijven (zoals takjes, bladeren of ander natuurlijk vuil, maar ook vreemde voorwerpen zoals papier, plastic bekertjes, enz. Het is van essentieel belang de skimmermand te allen tijde schoon te houden, anders zou het vuil dat in de skimmermand vastzit geleidelijk in het filtratiesysteem kunnen doordringen en tot onnodige verstopping kunnen leiden.

 

Verwijder algen en vuil van de wanden en bodem van het zwembad

Zodra u merkt dat er algen groeien op de wanden van het zwembad of op de bodem van het zwembad, moet u het water onmiddellijk verzorgen met een product dat speciaal is ontwikkeld om algen te doden. Zodra de algen loslaten, moet u ze onmiddellijk uit het zwembad zuigen met een speciale zwembadstofzuiger. Als u naast algen ook ander grof vuil op de wanden of bodem van het zwembad ziet, gebruik dan een zwembadborstel om dit te verwijderen.

 

Zwembadoverkapping Laguna

 

Zorg voor voldoende watercirculatie

De circulatie van het water bevordert een reinigende werking en vertraagt de opbouw en aangroei van vuil. Zorg daarom voor voldoende watercirculatie in het zwembad en u zult veel schoner en helderder water hebben dat altijd klaar is om in te zwemmen. De watercirculatie wordt al beïnvloed door de keuze van de vorm van het zwembad (ronde vormen zijn beter voor een optimale watercirculatie, terwijl rechthoekige of vierkante zwembaden vaak problemen hebben met de watercirculatie in de hoeken). Afgezien van de vorm van het zwembad, kunt u de watercirculatie verbeteren door de pomp en het filtersysteem zo vaak mogelijk te laten draaien. U moet uw zwembadpomp minstens 10 tot 12 uur per dag laten draaien (idealiter zou hij nooit moeten stoppen). Vergeet ook niet om het filtersysteem regelmatig te reinigen.

 

Zorg voor een optimaal waterpeil

Het waterniveau in het zwembad moet precies op het middenniveau van de skimmer staan, als u een optimale werking en prestaties van het filtercircuit en de pomp wilt. Als het waterpeil te laag is, zal de pomp drooglopen en kunt u hem zelfs verbranden. Als de deur van de skimmer, waardoor het water (inclusief vuil) wordt aangezogen, volledig onder het zwembadniveau ligt, zal de skimmer slecht functioneren.

 

Onderhoud bijhouden en plannen

Vertrouw niet enkel op uw geheugen wat vorige onderhoudswerken betreft. Houd bij welke onderhoudswerkzaamheden u hebt uitgevoerd en noteer de concentratie van de gebruikte chemicaliën. Dit geeft u een perfect overzicht van uw zwembad, en u kunt deze informatie ook gebruiken om te zien wat in de loop der tijd echt het beste is voor uw zwembad en de waterkwaliteit. Voor grotere en uitgebreidere onderhoudstaken moet u vooruit plannen. Tot slot, vergeet niet dat u er niet alleen voor staat en vraag gewoon andere huisgenoten om u te helpen met het zwembadonderhoud.

 

Zwembadoverkapping Universe

 

Wees oplettend en onderschat niets

En de laatste tip: Wees opmerkzaam op uw zwembad, controleer de waterkwaliteit zowel visueel als met technische hulpmiddelen (zie de paragraaf pH-meting) en onderschat niets. Pak eventuele problemen onmiddellijk aan, wacht geen dagen of zelfs uren.

 

Wij wensen u een veel zwem plezier en een leuke zwembad ervaring.